Medya

Haberler

Geri

Ecostar 2021’de Enerji Dönüşümüne Odaklandı

ecostar-2021-de-enerji-donusumune-odaklandi

Ülkemizde yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Enerji üretiminde cari açığın kapatılması için biyokütle, termik, rüzgar, güneş ve hidroelektrik santralleri büyük rol oynamaktadır.

Günümüz şartlarında biyokütle enerji santral projelerine verilen teşvikler sayesinde yatırımlar hızlı bir şekilde devam etmektedir. Yerlilik oranlarına göre verilen teşvik oranlarında artışlar gerçekleşmekte ve bu bağlamda Ecostar marka ürünlerimize ait yerli malı belgelerimizi sunarak yerlilik oranlarına katkı sağlamaktayız. Biyokütle Enerji Santral kazanlarında ana yakıtın yanma sıcaklığına kadar çıkartılması amacıyla doğalgaz, motorin, fuel-oil, biyogaz vb. yakıtlar ile çalışan start-up brülörleri ve sistem ekipmanları projeye özel olarak dizayn edilerek verilmektedir. 2021 yılında Karaman 40 MWe ve Malatya 13,5MWe biyokütle enerji santral projelerinde Ecostar tercih edilerek anlaşma imzalanmıştır.

Termik santral start-up brülörlerinde sıvı yakıttan (motorin ve fuel-oil) doğalgaz yakıta dönüşüm projeleri yaparak santrallerin depolama, işletme ve bakım maliyetlerinin yanında çevreye duyarlı yaklaşım ile kullanılan ürünlerle birlikte emisyon değerleri de düşürülmektedir. 2020 yılı son çeyreğinde Yatağan Termik Santrali doğalgaz dönüşüm projesinde Ecostar tercih edilerek anlaşma imzalanmıştır. Muğla-Yatağan linyit havzasındaki düşük kalorili kömürün değerlendirilmesi ve ulusal enerji sisteminin ihtiyacının karşılanması amacıyla toplam kurulu gücü 630 MWe elektrik üretimi sağlanan santralde, her biri 28 MW ısıl güce sahip 18 adet   start–up brülörü, fuel-oil yakıttan doğalgaz ve motorin yakıtlı kombine brülörler ile değiştirilecektir.

Biyokütle ve termik santral projelerinde kullandığımız ürünler tamamen projeye ve prosesin ihtiyacına göre özel olarak dizayn edilmektedir. Brülör dizaynları CFD programları kullanılarak Ar-ge mühendislerimiz tarafından yapılmaktadır.

Biyokütle santrallerinde akışkan yataklı ve ızgaralı olmak üzere 2 tip buhar kazanı kullanılmaktadır. Akışkan yataklı kazanlarda kullanılan start-up brülörleri ısıtma işlemini tamamlamasına istinaden içerisinden hava geçişi sağlanarak kazana gerekli havayı sağladığından brülörün nozul ve türbülatör kısmı geri çekilerek radyasyon ısısından zarar görmemesi sağlanmaktadır.

Izgaralı kazanlarda ilk ateşleme ilkel yöntem olan manuel ateşleme harici brülörler ile yapılmaktadır. Bazı projelerde brülörler ile ateşleme yapılmasına istinaden manuel olarak sökülerek giriş noktası kapatılmaktadır. Ecostar olarak ızgaralı kazanlara özel geliştirdiğimiz sistem ile brülör ateşleme neticesinde otomatik olarak kendisini geri çeker ve yine otomatik olarak refrakterli kapak otomatik olarak kapanarak brülörün yanma odasıyla irtibatı kesilmektedir.

Termik santral start-up yakıcıları kapasitelerin büyük olması sebebiyle yüksek doğalgaz basıncında çalışacak şekilde dizayn edilerek yine radyasyon ısısından zarar görmemesi adına brülör lans, nozul ve türbülatör kısımları otomatik olarak geri çekilmektedir. Yapılan tüm dizayn çalışmaları brülörlerin yüksek verimlilik, düşük emisyon değerleri ve uzun ömürlü çalışma süreleri göz önünde bulundurularak yapılmaktadır.

Ecostar olarak projeleri taahhüt bilgi birikimimizin vermiş olduğu tecrübe ile tüm mekanik, inşaat, elektrik ve otomasyon işlerini anahtar teslim olarak yürütebilmekteyiz. Projelerin detay sürecine indiğimizde mühendislik, projelendirme, dizayn, tedarik, imalat, montaj, test ve devreye alma şeklinde ilerlemektedir.

2021 yılına hızlı bir giriş yaptığımızı ve geri kalan süreçte de devam edeceğini düşünüyoruz. Yenilenebilir enerji teşviklerinin devamı ve enerji kazanım projeleri ile yatırımların devam edeceğini öngörmekteyiz.

Pazarda en çok karşılaştığımız sorun, projelerin anahtar teslim olarak yabancı menşeili firmalara verilmesi sonrası tüm ürün ve ekipmanların yurtdışından getirilerek yerli ürün kullanılmamasıdır. Ülkemizde alanında kendini geliştirmiş bir çok firma bulunmaktadır. Projelerde belli bir oran belirlenerek yerli ürün kullanımı konusunda zorunluluk sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu şekilde projelerde yerli ürün kullanım oranı arttırılarak firmaların da kendisini geliştirmesi sağlanabilir.

Pandemi sürecinin bir sonucu olarak karşımıza çıkan dışa bağımlı tedarik zincirindeki aksaklıkların biz yerli üreticilere olan ihtiyacı göstermiştir. Bu ihtiyacı karşılamak adına kendi Ar-Ge Tasarım Merkezinde geliştirdiğimiz ürünler ile başta iç pazardaki talepleri karşılayarak pazar payımızı arttırmak kısa vadeli hedefimizdir.

Orta vadede ise ihracatımızın toplam cirodaki payının arttırılarak milli ekonomiye fayda sağlayarak cari açığın azaltılmasına katkı sağlamak ve yerli arge yerli üretim felsefesiyle inovasyonla geliştireceğimiz yeni ürünleri dünya pazarlarına sunmaktır.